Ik wil scheiden, wat nu?
Een scheiding is een aangrijpende gebeurtenis die invloed heeft op je hele leven. Daarnaast brengt scheiden vaak veel vragen en onzekerheden met zich mee. Met hulp bij scheiden word je geholpen tot goede afspraken te komen, hierbij wordt rekening gehouden met zowel de juridische, financiële als emotionele aspecten. Iedere situatie is anders, scheiden is dus geen invuloefening.
Hulp bij scheiden geeft antwoord op de volgende vragen:
– Hoe gaan we scheiden: samen met een mediator of ieder een eigen advocaat?
– Moeten we ons huis verkopen na het scheiden?
– Hoe vullen we ons ouderschap in?
– Bij wie gaan de kinderen wonen?
– Hoe verdelen we het huis en de inboedel?
– Hoe hoog is de kinderalimentatie?
– Moet ik mijn pensioen delen?
– Wat kost een scheiding?
– Hoe ziet mijn financiële situatie er in de toekomst uit?
Het is belangrijk om al deze zaken goed te bespreken en te regelen. Dat schept duidelijkheid voor nu én voor de toekomst. Door hulp bij scheiden weet je precies waar je aan toe bent en hoe je financiële plaatje eruit komt te zien. Samen solide afspraken maken scheelt heel wat slapeloze nachten en geeft rust voor alle betrokkenen.
Begeleiding bij scheiding
Het Scheidingsbureau begeleidt scheidingen en brengt structuur aan door middel van mediation. Een mediator is onpartijdig, getraind en onderhandelingsvaardig. Een mediator adviseert en informeert op neutrale wijze, heeft pedagogische verantwoordelijkheid, coacht en is financieel onderlegd.
Als mediator begeleid ik scheidingen in alle stadia. Zo komen één voor één alle punten aan bod waar overleg voor nodig is om uit elkaar te kunnen met een goede basis voor de kinderen. Denk hierbij aan een degelijk ouderschapsplan waar beide ouders achter staan, maar ook aan het huis, de inboedel, de verzekeringen etc.
Scheiding met kinderen
In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 70.000 kinderen betrokken bij een echtscheiding, de relatiebreuken van samenwonende ouders niet meegerekend. Helaas verloopt 1 op de 6 scheidingen problematisch en dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de kinderen. Mede daardoor is het sinds maart 2009 verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Deze verplichting geldt niet alleen voor getrouwde stellen die gaan scheiden, maar ook wanneer je een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen, gaat scheiden van tafel en bed, of als je als samenwonende ouders uit elkaar gaat.