Indexering van alimentatie
november 20, 2018Afscheidsrituelen, voor de één noodzaak, voor de ander zwaar overtrokken
januari 16, 2019Vanmorgen werd ik gewekt door een sms. BNR Nieuwsradio vroeg of ze me konden interviewen. Nog voordat ik kon antwoorden stormde mijn zoon enthousiast mijn kamer binnen. Hij stond te popelen om de verjaardagstraktatie voor zijn klas voor te bereiden. Werk of gezin, een bekend dilemma voor veel werkende ouders.
Voor mij is dit geen keuze, we stonden twee minuten later zingend in de keuken een cake aan te snijden. Dat dit betekende dat ik geen interview kon geven was een feit.
Het interview zou gaan hoe ik als mediator denk over het Tweede Kamer voorstel om de termijn van partner alimentatie van twaalf naar vijf jaar terug te brengen. Het is van deze tijd om uit te gaan van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, aldus de Tweede Kamer.
Ik had graag mijn visie gegeven over dit onderwerp
Als je gaat trouwen dan vorm je samen een team. Als je kinderen krijgt dan vorm je samen een team. In een team spreek je een taakverdeling af. Een sterk team bestaat vaak uit spelers met verschillende karakters en taken, zodat deze elkaar aanvullen. Zo ook in een gezin. Vaak wordt er een taakverdeling besproken door (toekomstige) ouders of partners waardoor een gelijkwaardige verdeling ontstaat. De één zorgt voor het hoofdinkomen en de ander heeft de hoofdzorg voor het huishouden en gezinsverplichtingen. Zo lang het echtpaar een hecht team vormt gaat dit goed. Totdat dit team wordt opgesplitst door een relatiebreuk. Op dat moment gaat de taakverdeling op de schop. De persoon die als taak het (grootste deel van het) inkomen te verzorgen had gaat alleen verder maar behoudt vaak het werk. De andere persoon gaat ook alleen verder maar heeft vaak te maken met een gat in zijn of haar CV. Helaas wordt dit in het bedrijfsleven vaak als probleem ervaren hertgeen grote gevolgen heeft voor de carrièremogelijkheden en de hoogte van het inkomen.
Ik heb geen oordeel over het nieuwe wetsvoorstel. In mijn werk kom ik regelmatig scheve verhoudingen tegen na een scheidingsituatie, let wel alle kanten op en vooral bij ex-samenwoners die wel samen kinderen hebben. Dat je elke situatie met een wet kunt rechttrekken lijkt me een utopie.
Wel hoop ik dat door het nieuwe wetsvoorstel, er wordt ingezien dat het nóg belangrijker is om stil te staan bij de taakverdeling. Doe dit als de relatie goed gaat. Een belangrijk moment om het over deze taakverdeling te hebben kan zijn rond een zwangerschap, of bij aanvang van een huwelijk. Denk samen na over de taakverdeling en wat de consequenties hiervan zijn bij een scheiding.
Niet leuk maar wel helder
Als je wilt weten wat het wetsvoorstel exact inhoudt kun je dit lezen via onderstaande link:
https://nos.nl/artikel/2262340-tweede-kamer-partneralimentatie-gaat-van-twaalf-naar-vijf-jaar.html