Eerst loslaten om later anders vast te kunnen houden
februari 16, 2021De dag van de Scheiding
september 13, 2023Eén van de eerste vragen die ouders in een scheiding aan me stellen is hoe ze de zorg moeten afspreken voor de kinderen.
De kinderen zijn gewend aan één huis en dat hier hun beide ouders wonen. Er is géén gouden regel voor wat nu de beste zorgregeling is na scheiding. Ieder kind is anders, de ouders verschillen en iedere gezinssituatie is anders. Daarnaast is de zorgregeling die nú aansluit bij de kinderen en past binnen de mogelijkheden misschien niet meer prettig over een paar jaar. Kinderen worden ouder dus hun behoefte verandert. Je eigen situatie kan uiteraard ook veranderen waardoor je mogelijkheden anders worden.
Gelukkig zijn er een aantal handvatten die kunnen helpen bij een goede zorgregeling waar beide ouders achter staan.
Leeftijdsfase kinderen:
Bij elke leeftijdsfase zijn andere aandachtspunten. Bij een baby die midden in de hechtingsfase zit is een frequent contact met elke ouder belangrijk.
Een kind dat naar de brugklas gaat heeft weer hele andere behoeften. Voor deze leeftijd is het fijn om er zelfstandig op uit te kunnen trekken en contact te kunnen hebben met leeftijdsgenoten. Een vinger aan de pols houden bij het puber is dan wel van belang, in deze periode is het de afstand waar de ouders van elkaar of van school wonen weer belangrijker.
De mogelijkheid om met beide ouders een band op te bouwen:
Een kind heeft twee ouders, een kind heeft het recht op omgang met elke ouder. Beide ouders hebben hun eigen kwaliteiten en eigenschappen waar een kind van kan leren of op kan rekenen. Als ouders kun je ervoor zorgdragen dat je kind tijd met iedere ouder door kan brengen om een goede band op te bouwen, te onderhouden of verder te ontwikkelen. De exacte invulling hiervan verschilt en is afhankelijk van de situatie.
Duidelijkheid en een vaste structuur:
Kinderen zijn heel flexibel, zo weten ze precies welke regels op school en thuis gelden of welke opa en oma hanteren. Switchen tussen deze regels is geen probleem voor een kind. Wel is het belangrijk dat een kind weet waar het aan toe is en daar ook van uit kan gaan. Juist vlak na een scheiding is het fijn dat een kind weet waar het aan toe is. Een overzicht op de koelkast waarop staat wanneer welke ouder zorg draagt kan in een roerige tijd al wat overzicht en rust bieden. Een zorgregeling die vast is gelegd en (samen is gecommuniceerd) geeft duidelijkheid en vertrouwen.
Reële zorgregeling:
Uiteraard is het belangrijk om stil te staan bij de leeftijd en behoefte van je kind. Daarnaast is het van belang dat je de regeling kunt opvolgen als ouder. Als je toezegt dat je in de middag aan het schoolplein staat maar de realiteit is dat je telkens in de file staat dan draagt dit niet bij aan een stabiele en opvolgbare zorgregeling.
Een zorgregeling is maatwerk
Al met al is het belangrijk om samen tot een passende zorgregeling te komen. Als je samen als ouders achter de regeling kunt staan en vertrouwen hebt in de regeling is deze makkelijker na te komen.
Tijdens een mediationtraject wordt aandacht besteed aan alle belangen. Er is ruimte om stil te staan bij de verschillende afwegingen en er wordt toe gewerkt naar een passende zorgregeling. Deze regeling is één van de onderdelen van een ouderschapsplan.
Mocht je vragen hebben of meer informatie willen, kijk dan op deze pagina. Je kunt ook een mail sturen naar: info@scheidingsbureau.nl