Gebrek aan wederzijdse genegenheid (of de vorm van uiting hiervan)
Vrouwen willen vaak graag genegenheid of waardering horen of voelen. Mannen geven vaak meer praktische liefde (fietsband plakken, haar auto door de wasstraat halen). Deze man/vrouw verschillen leiden heel vaak tot onbegrip en frustratie. Goed bedoeld maar op den duur een bron van irritatie en onbegrip
Onvoldoende onderling respect en/of vertrouwen
Grapjes maken ten koste van de ander, de tere punten van je partner gebruiken om het bloed onder de nagels vandaan te halen omdat je jezelf rot voelt. Van tevoren al zeggen dat de partner iets niet kan of gaat volbrengen. Deze ogenschijnlijke futiliteiten kunnen ervoor zorgen dat de grond onder je voeten wegzakt en je niet meer op je partner kunt bouwen of vertrouwen.
Botsende karakters
Als karakters sterk van elkaar verschillen kan dit een aanvulling zijn, het kan juist ook zorgen voor botsingen of irritatie. Een lekkere rustige partner kan in het begin een verademing lijken maar kan uiteindelijk irritaties opleveren. Bijvoorbeeld omdat ze/hij “nooit initiatief neemt of van de bank af komt”.
Op elkaar uitgekeken zijn
De “vonk” die er in het begin was is uitgedoofd en weg. Hiervoor is leegte in de plaats gekomen.
Ontrouw / verliefdheid
Vreemdgaan of verliefdheid komt héél vaak voor bij scheidende stellen. De liefde, aandacht van iemand anders kan erg verleidelijk zijn .
Financiële problemen
Geld is en blijft één van de bekendste redenen om ruzie over te maken binnen een huwelijk. De één wilt sparen terwijl de ander spenden.
Verschillende of onrealistische verwachtingen
Verwachtingen op de ander projecteren is een veel gehoord probleem. Als de verwachtingen niet realistisch zijn kan er niet aan voldaan worden waardoor dit keer op keer leidt tot afwijzing/frustratie. Je partner kan nooit precies raden wat je wilt dus geven wat je verwacht
Onverenigbare toekomstplannen
De één heeft een kinderwens, de ander gaat voor carrière. De één wil een lat-relatie, de ander wil samenwonen, de één krijgt een baan in het buitenland, de ander wil in het geboortedorp blijven wonen bij familie en vrienden. Soms zijn de toekomstplannen onverenigbaar. En al is er voldoende liefde, als de wegen echt niet samen lopen is dit toch een reden voor een scheiding.
Anders omgaan met probleemsituaties
Soms hangt er een schaduw over het leven. De huwelijkspartner kan ernstig ziek worden, langdurig werkeloos thuis zitten of er wordt een kind geboren met een handicap. Sommige relaties zijn niet tegen deze druk opgewassen en is de enige uitweg een scheiding.
Seksuele problemen
Als partners langdurig ontevreden zijn over de kwaliteit of kwantiteit van de seks, of andere sexuele behoeftes/interesses hebben. Dit kan dat een reden zijn om te willen scheiden.
Bij samengestelde gezinnen gaat het vaak mis als de nieuwe gezinnen gaan samenwonen. Je duldt vaak meer van je eigen kind en andersom voel je je persoonlijk aangesproken door je nieuwe partner als deze je kind veroordeelt. Deze irritaties kunnen soms hoog oplopen en vaak ontstaan er twee kampen, beide ouders en kinderen trekken de kant van de biologische ouder/kind waardoor de relatie scheef groeit.
Uiteraard heeft ieder zijn eigen redenen om te scheiden maar hierboven zijn de meest voorkomende redenen. Herken je jezelf hierin? Als je op tijd met elkaar in gesprek gaat kun je een definitieve relatiebreuk voor zijn. Communicatie met je partner in combinatie met goed naar je eigen gevoel luisteren zijn hierin toonaangevend.