Redenen om te scheiden
april 5, 2018Samenlevingscontract ontbinden?
oktober 2, 2018Zodra de beslissing eenmaal is gemaakt om te gaan scheiden blijft de vraag op welke manier en welk stappenplan bij scheiden wordt doorlopen. Als jullie op een respectvolle manier uit elkaar willen gaan kunnen jullie dit proces samen aan gaan bij een scheidingsbegeleider, oftewel een mediator. De stappen die bij Het Scheidingsbureau worden gezet zijn als volgt:
Stap 1: Scheidingsmelding als vertrekpunt
Bij een scheiding is het uitspreken van de wil om te scheiden een belangrijk onderdeel van het proces. Tijdens ons eerste gesprek wordt hier aandacht aan besteed. Is het duidelijk dat scheiden de enige weg is die ingeslagen kan worden? Het is zeer essentieel dat deze scheidingsmelding (naar elkaar) gedaan wordt zodat de beslissing aanvaard wordt.
Stap 2: Inventarisatie van de scheiding
De inventarisatie vindt meestal ook in tijdens het eerste gesprek plaats. Er wordt een inschatting voor welke zaken u een deskundige moet worden ingeschakeld. Hierbij kun je denken aan bv een hypotheekadviseur om te vast te stellen of de hypotheek overgesloten kan worden. Zijn er huwelijkse voorwaarden, doornemen van de afspraken en wensen omtrent de naleving hiervan?
Bij sprake van minderjarige kinderen – Stap 3: Ouderschapsplan
Als jullie minderjarige kinderen hebben dan is een ouderschapsplan verplicht. We bespreken hoe jullie het gezamenlijk ouderschap willen inkleden en hoe jullie rekening kunnen houden met de behoeftes en karakters van jullie kinderen. Er is een mogelijkheid om de kinderen een gesprek aan te bieden met mij om hun mening te horen of hun zorgen bespreekbaar te maken. Jullie ontvangen tips hoe jullie als ouders de kinderen kunnen helpen bij hun nieuwe leven. Uiteindelijk komen in het ouderschapsplan afspraken over de woonsituatie van de kinderen, verdeling van vakanties, afspraken m.b.t. de opvoeding, omgang en kinderkosten. Er wordt een officiële berekening voor de kinderalimentatie die volgens de trema normen wordt opgesteld.
Stap 4: Convenant
In deze stap bespreken wat er tijdens de huwelijkse periode is opgebouwd aan vermogen en schulden. Zijn er erfenissen, schenkingen, hoe is de pensioenopbouw? Stap voor stap worden er afspraken gemaakt om jullie bezittingen en vermogen redelijk en billijk te verdelen. Zijn er nog punten waarover jullie het niet eens zijn met elkaar, dan nemen we de tijd om die te bespreken. Ik zal de mogelijkheden en de fiscale gevolgen uitleggen.
Stap 5: Ondertekenen stukken en indienen bij de rechtbank
Pas wanneer er overeenstemming is over de afspraken die in het (echt)scheidingsconvenant zijn opgenomen, wordt er over gegaan tot ondertekening van de documenten. Het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding wordt bij de Rechtbank ingediend. De rechter gaat er hierbij vanuit dat het echtscheidingsconvenant (en het ouderschapsplan) in goed overleg tot stand is gekomen. De afhandeling bij de rechtbank duurt gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken.
Stap 6: Officiële Scheiding
Als de beschikking is ingeschreven in de gemeente zijn jullie officieel gescheiden. Drie maanden na de scheiding bied ik jullie de mogelijkheid om een afrondend gesprek te voeren. In dit gesprek kijken we onder andere of alle toeslagen goed zijn toegekend en de pensioenmaatschappijen de stukken correct hebben afgewikkeld. Daarnaast bespreken we of de afspraken die in het convenant (en ouderschapsplan) zijn gemaakt goed worden nageleefd.
Wil je meer informatie over het stappenplan bij scheiden dan nodig ik jullie graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.