Scheiden met hulp van de overheid
november 19, 2014Scheiden of blijven?
maart 30, 2015Dit is een vraag die vaak aan scheidingsbemiddelaars wordt gesteld. Als je uit elkaar gaat, wordt de hoogte van de alimentatie berekend (zowel kinder als partner alimentatie). Elk jaar is er een indexering en wordt deze per 1 januari met een percentage verhoogd. Maar klopt dit bedrag eigenlijk nog wel?
Dit jaar is de alimentatie met 0,8% verhoogd. De indexering is logisch, aangezien elk jaar het loon en prijspeil verandert. De aanpassing van de alimentatiebedragen (zowel kinder als partneralimentatie wordt wettelijk aangepast.
Maar dit jaar zijn er ook veel andere veranderingen die invloed hebben op de berekening. In veel gevallen betekent dit dat, als je met de nieuwe richtlijnen een alimentatieberekening maakt, veelal de kinderalimentatie lager uit komt.
Wat is er precies veranderd?
Afgelopen jaar heeft de eerste kamer de wet hervorming kindregelingen (WHK) aangenomen. Het doel is het beperken van het aantal kindregelingen. Er zijn veel kortingen en toeslagen komen te vervallen, zoals de alleenstaande ouderkorting, de alleenstaande oudertoeslag (voor ouders in de bijstand), en het fiscaal voordeel bij het betalen van kinderalimentatie (LOK).
Daarvoor in de plaats is het kindgebonden budget verhoogd en is er een alleenstaande ouderkop ingevoerd.
De consequentie
De alimentatiebetaler wordt niet meer tegemoet gekomen in het fiscale voordeel in de kinderalimentatie. De alimentatie ontvanger krijgt vanwege het hogere kindgebonden budget vaak een hogere toeslag.
Moet de alimentatiehoogte worden aangepast?
Elke situatie is anders, dus om exact te berekenen wat deze regelingen voor elk individueel geval tot consequentie hebben, kan een herberekening raadzaam zijn.