Het stappenplan bij scheiden
juni 6, 2018De vakantie staat weer voor de deur… tijd voor ontspanning of heb jij relatiestress?
oktober 12, 2018Hoe ontbind ik het samenlevingscontract? Dit is een vraag die steeds vaker wordt gesteld.
Juridisch gezien is het ontbinden van een samenlevingscontract vrij eenvoudig. Je hoeft daarvoor niet naar de notaris, er hoeft geen procedure bij de rechtbank te lopen, je hoeft dus ook geen mediator of advocaat in te schakelen. In principe loopt het contract zo lang de samenleving duurt. Vaak is het voldoende om fysiek de samenleving te verbreken (een verhuizing).
Ben je nog niet verhuisd maar wil je je samenlevingscontract formeel/eenzijdig ontbinden? Dan stuur je je partner een aangetekende brief. Daarin hoeft niet veel te staan. Eén of twee zinnen is al genoeg. Maar je moet het wel doen. Want doe je het niet, dan blijft het contract geldig.
Let op: regelingen buiten het samenlevingscontract stoppen niet automatisch.
Je moet je realiseren dat er daarna nog van alles geregeld en afgesproken moet worden wat betreft kinderen, huis, verzekeringen, scheiding van financiën etc.
De juridische handeling mag dan minimaal zijn, de emotionele impact is even groot als bij een echtscheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Destijds koos je voor elkaar met als uitgangspunt om jullie levens met elkaar te delen, je hebt de voorwaarden van je relatie vastgelegd in een contract. Nu is de relatie voorbij en dat betekend dat jullie afscheid moeten nemen van elkaar als partners. Jullie levens moeten worden ontvlochten. Het kan onzekerheid met zich meebrengen over de afspraken die jullie moeten maken, de toekomst en het onbekende.
Ouderschapsplan verplicht
Jullie verplichting om goed voor je kinderen te zorgen staat boven iedere afspraak die je hebt gemaakt in het samenlevingscontract. Bij het ontbinden daarvan zal je afspraken moeten maken over hoe je voor de kinderen gaat zorgen. Een ouderschapsplan opstellen is dan ook verplicht voor ouders die samen het gezag hebben. Hierin staan afspraken over de zorgverdeling, de overdracht van informatie en de verdeling van de kosten van het kind of de kinderen.
Woning
Als je samen een koopwoning en hypotheek hebt, dan moet je daarover afspraken maken. Net als voor de levensverzekering die je bij het afsluiten van de hypotheek wellicht hebt afgesloten. Onderling spreek je af wie de woning overneemt of dat de woning door jullie verkocht gaat worden. Misschien wil je je partner uitkopen en dient de overwaarde/onderwaarde verrekend te worden. En voor welk bedrag? Leg die afspraken zorgvuldig vast. In veel gevallen vraagt de bank ook om een vaststellingsovereenkomst/convenant waarin deze afspraken zijn opgenomen.
Partneralimentatie
Een samenlevingsovereenkomst wijkt hierin af van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er is bij samenwoners met een overeenkomst geen zorgverplichting, oftewel de plicht tot partneralimentatie te voldoen aan de persoon met het minste inkomen. Als je dit wel overeen bent gekomen dan is dit vastgelegd in het samenlevingscontract.
Pensioenen
Bij een samenlevingscontract ontbinden behoudt ieder zijn eigen pensioen. Wel sta je als partners geregistreerd bij de pensioenmaatschappij zodat er bij een mogelijk overlijden een nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd. Het recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd voor en tijdens de duur van het samenlevingscontract blijft in principe wel gereserveerd voor elkaar. Als jullie zijn afgeweken van de standaard regeling staat dit uitdrukkelijk beschreven. Kijk dit goed na in jullie samenlevingsovereenkomst.
Verdeling overige bezittingen en schulden
Het samenlevingscontract geeft aan wat wel of niet gedeeld hoeft te worden. De gemeenschappelijke zaken zullen moeten worden verdeeld. Als hier geen passende verdeling over is opgenomen in het samenlevingscontract is het verstandig hier duidelijke afspraken over te maken en deze vast te leggen. Zodat vastgelegd kan worden wie bijvoorbeeld de schulden gaat betalen zonder dat de ander aansprakelijk blijft voor deze schulden.
Kosten ontbinden samenlevingscontract
Het ontbinden van een samenlevingscontract brengt in principe geen kosten met zich mee. De gevolgen van de ontbinding en de afspraken die je wilt maken moet je wel goed vastleggen. Als je er samen niet uit komt kan een mediator jullie hier goed bij helpen. Naast een mediator zou je de afspraken ook middels een advocaat of notaris vast kunnen laten leggen.